7/09/2010

The Finger - handbook

U poslednje vreme mi se dešavaju neke vrlo čudne stvari, npr. da vidim u tuđoj izvedbi realizovane ideje identične onima koje stanuju i mreste se u mojoj glavi, neke magličasto a neke vrlo realno, i to kod ljudi sa kojima nemam dodirnih tačaka osim možda toga što živimo u istom gradu, ili se bavimo sličnim poslom, ili pak čitamo istu literaturu - čudno zar ne? Nije to samo skup slučajnosti, pre će biti da je u pitanju neki sindrom i da on ima ime... A dok to ne utvrdim, evo jedne ilustracije.



Priručnik "The Finger" tretira figuru prsta, formu gesta, njegovu ulogu u govoru tela, značenja tokom istorije u religiji, umetnosti, sportu, širem kulturnom i društvenom kontekstu. Od znakovnog jezika i jezika simbola, preko mističnih mudri i jezika slepih, pa i Direrovih grafika koje je oponašao svako ko je učio da crta, zanimalo me je svako istraživanje koje bi za temu imalo ljudsko ponašanje i njegovo dekodiranje kroz te periferne signale.

Evo šta kaže Jennifer Carrow, dizajner omota, o samoj knjizi. "The Finger is a witty examination of the finger's place throughout history, art, and pop culture. Trumble goes beyond the well known single digit gesture and delves into every imaginable subject related to the finger (music, gloves, nail biting, counting, sports, writing, sex, crime, religion) in ten very entertaining and fascinating chapters."



The Finger
Author: Angus Trumble
Publisher: Farrar, Straus and Giroux
Typefaces: Bembo and Bickham Script, as well as hand traced versions.
Imagery: Detail from Parmigianino's Madonna with the Long Neck (1535-40)

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails