6/27/2010

Henry Darger


Umetnost Henry Dargera je nešto posebno. Marginalna, posthumno otkrivena, tiho hvaljena i izlagana, očaravajućeg kolorita, zapanjujuće kombinovanih polova, a ipak proglašena amaterskom. Henry je bio samouk. Njegova priča je najčudnija od svih za koje sam čula, na tankoj niti razgraničenja - umetnik/ludak kome je stvaranje čin izlečenja, missfit neprilagođeni čudak koji živi u svetu iz mašte koji je sam kreirao, izopštenik/marginalac po sopstvenom izboru. Živeo je dugo i teško.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Trebalo je da prođe vreme od cele dve godine da bih naišla na njegovo ime kao autora onih čudnih slika na koje me je podsećao samo par zaleđenih tv kadrova, na koje sam sa žaljenjem gledala svaki put kada bih radila search po arhivi sa tv kartice. Bilo mi je jako krivo što emisiju sa Luxe kanala (naravno, dok smo ga još imali, tj. dok ga nije zla kablovska mreža skinula sa liste gledanih i ubacila neku lokalnu tv) nisam uhvatila od početka, tako bih znala o kome se radi. Sva sreća pa je demokratičnost www-a iznedrila you tube, na kome - kada svi drugi izvori zakažu - ipak čovek može da iskopa dragocene materijale (IoI)





Neki dobri ljudi su uspeli da snime dokumentarni film In the Realms of the Unreal, objavljen je i DVD. Monografiju je moguće nabaviti preko Amazona. Mnogi magazini u poslednje vreme objavljuju tekstove o životu i delu H.D.

Krug prihvatanja se širi.

1 коментар:

  1. Анониман2. 3. 2012. 18:36:00

    Henry’s room where he had lived in for forty years > http://imperialpress.jp/en/detail_en.html

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails