8/14/2011

Meditacija na Meteorima


Nekada nije potrebno putovati daleko da bi se sitglo na fantastično mesto. Ljudi maštaju o putovanju u Boliviju, na Macchu Pichu u Peru, Tadž Mahal u Indiji, da bi videli nešto fascinanto, dok Amerikanci i Japanci plaćaju hiljade dolara da bi došli u naš komšiluk i doživeli neverovatnu prirodu, hrabru kulturu koja se branila od osvajača i čuvala svoje duhovno i kulturno blago na neuhvatljivim vrhovima milionima godina starih gromadnih palnina. Ovo putovanje nas vodi u oblake, svete planine i neverovatne predele, pokreće energiju i vodi nas na mesta od kojih će nam zastati dah i boji dušu u ranojesenje boje anđela.


Slično kao Đavolja varoš kod nas, ali u mnogo većoj razmeri, ovi kameni stubovi se izdižu ka nebesima. Priroda je sa njima započela prelepu igru, a Grčki monasi – pustinjaci su ih doterali do savršenstva: spoj čoveka i prirode. Na vrhu ovih monolita sagradili su manastire koji im služe kao izolovana mesta za molitvu.


Od 6 aktivnih manastira, dva su naseljena kaluđericama koje su ih rekonstruisale posle nacističkog razaranja u Drugom Svetskom ratu: Sv. Stefan i Sv. Roussanou, a u ostalih 4 žive kaluđeri i monasi: Veliki Meterion, Varlam, Sv. Nikola i Sv. Trojstvo. Posle ispunjenog dana i obilaska manastira, meditacijom uz neverovatne predele, popodnevne aktivnosti nastavljamo odlaskom do fabrike maslinki – prilika je da se kupi hladno ceđeno maslinovo ulje i obiđe jedna od najčuvenijih radionica Ikona…

all txt and pics & more @ jungletribe

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails